vrijdag 3 juni 2011

Dauwpop 2011

Voor het derde achtereenvolgende jaar met de familie naar Dauwpop. Op tijd in de auto komen we om half elf aan. In tegenstelling tot vorige jaren kunnen we deze keer gewoon doorlopen bij de ingang. Dat scheelt een hoop tijd. Kluisje voor de tassen, muntjes kopen en we kunnen los.
We beginnen bij Royal Republic in de surprisestage. De vier heren uit Zweden hebben er ondanks het vroege uur zin in. Ze zijn ook wat verbaasd dat er op dit vroege tijdstip al zo veel volk is die dat ook hebben. Het wordt een heerlijk feestje. Voor twaalf uur 's ochtends staat het publiekte klappen al uitgebreid en mee te zingen. De Zweden moeten tussendoor wel heel veel water drinken. Lekker strakke rock nummers die met een knipoog gebracht worden. Een kleine parodie op keelschrapers en commerciele hardrock. Het komt allemaal voorbij. Prima start van een mooie dag.

We lopen nog even naar het Enge Bos en zien de laatste 2 nummers van Dotan. Te weinig om een echt oordeel te vellen, maar het vermoeden is dat de keuze voor Royal Republic de juiste was. De familie staat ondertussen bij Kristl. Ook daar zien we een paar nummers van en constateren we dat de Main Stage een maatje te groot voor haar repetoire is.
Gauw terug naar de Surprise Stage voor Dazzled Kid . Tjeerd Bomhof laat zien dat hij in zijn tijd met Voicst al geleerd heeft om een zaal te vermaken. Dat lukt vandaag ook prima. De percussionist op leeftijd trekt ook de aandacht met de slingerslangen, twee meter grote schudbuis en een mobiel drumstel. Het publiek pikt het lekker op. Prima optreden.

Ondertussen hebben de kinderen de handtekeningenjacht geopend. Onder de klanken van Jacqueline Govaert verzamelen ze hun eerste memoralia. Govaert op 200 meter is ook dichtbij genoeg. Ongepland komen we terecht bij The Levelers in de Surprise Stage. Een prettige verrassing. Folk-rock van de bovenste plank. Enigzins voorspelbaar, maar zo goed uitgevoerd dat ze het publiek prima weten te vermaken. Zoals ik later op een T-shirt lees. "All music is Folk Music" "Have you ever heard a horse singing".


Terug naar de Main Stage voor Racoon. De Zeeuwen zijn goede muzikanten, maar hebben het lastig. Hun nummers zijn lieve luisternummers, die in zo'n grote zaal een beetje verloren gaan. Daarnaast hebben ze erg lang gewacht met hun nieuwe cd, waardoor het publiek eigenlijk alleen de oude numers kent. Die worden dan ook met hartstocht meegezongen, waardoor het optreden nog net een voldoende krijgt.

Tim Knol is vet en hot op dit moment. Zijn tweede cd is net uit bij het alom te prijzen Excelsior Recordings. Met een prima setje aan muzikanten weet Tim zijn nummers met verve te brengen. We blijven daardoor langer dan gepland. Als een haas naar de main stage.

Triggerfinger is de laatste tijd misschien nog wel hotter dan Tim Knol. Deze Belgen op leeftijd brengen een formidabele show die al volle zalen in het land trok. Ook vandaag lukt het ze om het publiek voor zich te winnen. Met goede zang en prachtige gitaarrifs onstaat ook bij de toeschouwer die ze niet kent het gevoel dat er hier iets bijzonders gebeurt. Ruben rules........


Het mooie weer en de lange dag eisen hun tol. We hangen nog even op het gras en we eten wat. Ondertussen stromen de handtekeningen binnen. Scoren zelf even de handtekeningen van The Blood Red Shoes op hun CD's. Dan gaan we de Main Stage weer binnen voor het Duitse fenomeen The Baseballs. Drie vetkuifen brengen bekende nummers van andere artiesten met een rockabilly sausje. Een concept dat werkt en wonderwel niet heel snel verveelt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de heren prima in staat zijn om het publiek te bespelen. In de zaal wordt volop gedanst door alle leeftijden. We eindigen met "Umbrella" en "Born this way".

In de Surprise Stage staan The Blood Red Shoes ondertussen te proberen het geweld van the Dance Arena te overstijgen. Tussen de nummers door komt het bonkabonkabonk van de buren door. Na een moeizame start komt het publiek toch los. Ze gaan niet in op het verzoek van de band om toch te crowdsurfen, maar de moshpits zijn aan het einde  flink op gang. Veel liefhebbers in de zaal die met volle teugen genieten.

Terug bij de grote tent klinken de eerste nummer van The Cult. Het trekt niet echt. Lijkt toch echt een beetje erg over de top. Veel show een poeha en leunen op vergane glorie. Zo willen we de dag niet eindigen, dus snel naar Go Back to The Zoo. Die band pakte de afgelopen tijd al heel veel prijzen. Paar hitjes en pakkende melodietjes sluiten de dag af. Muntjes terug brengen en locker legen en terug naar het Noorden. Volgend jaar weer.

2 opmerkingen: