vrijdag 16 januari 2015

Eurosonic 2015 De Donderdag

Vandaag begonnen met een flink deel gratis programma. Als ik de Coffeecompany binnen kom staat AURORA daar al te zingen. De jonge Noorse Aurora Aksnes is al op 16 jarige leeftijd in eigen land al bekend geworden met de uitvoering van Awakening. Vanmiddag laat ze samen met een gitarist zien dat ze een geweldige stem heeft. Prima start van de dag, vanavond nog maar een keer zien.
De Poolse band Fismoll is de volgende act. Met de helft van de band doen ze een akoestische set. Een beetje dromerige liedjes met een Bon Iver-achtige sound. Prima om de dag een beetje mee op te starten.


Tijdens hun optreden heeft Mister & Mississippi al een buslading  aan koffers de zaak in gesleept. Ze doen een korte set met nummers van hun nieuwe CD  en een paar bekende nummers. Vertrouwd geluid en een vertrouwd gezicht met de hoed van de zangeres.
Op de fiets naar de Oosterpoort nog even langs bij de tijdelijke  winkel van Excelsior Records. Geen Oscar and the Wolf, maar DeWolff. Drie jongens met heel veel haar spelen psychedelische rock uit de karen 70. Prima om een paar nummers aan te horen, maar  ik mis wel een beetje de vernieuwing. Door naar de containersessie  van 3FM. Altijd weer een verrassing wie je te zien krijgt. We hopen op Years & Years, maar het worden...... The Common Linnets. Ilse de Lange met JB Meijers en nog vier ras muzikanten vormen deze band. Met haar opgewekte humeur weet Ilse het publiek altijd snel voor zich te winnen. De sound is wat meer country dan vroeger, maar het brengt haar wel het internationale succes waar ze al zo lang  op hoopte.

Op het tijdelijke podium van TweeMeter sessies zien we aan het eind van de middag The Staves, De drie zusjes hebben moeite om over de sound checkende bands in de omliggende tenten heen te komen. Ze zien er gelukkig zelf wel de humor van in en vragen of die bands vanavond ook naar de Aa-kerk willen komen.
Thuis wat gegeten en weer om 19 uur bij TweeMeter sessies voor Carnival Youth. Vier jonge jongens uit Letland die lichtvoetige folkliedjes brengen. Ze hebben gelukkig wat minder last van de buren dan The Staves en weten er een aardig optreden van te maken. Hopelijk zien we ze op een van de zomerfestivals terug.

In het Grand Thetre zien we AURORA nu met band terug. Ze is verrast door de drukte in de zaal en maakt ook een bijna overgeconcentreerde indruk tijdens de liedjes. Pas als een liedje klaar is komt ze uit een soort trance en kan ze even genieten va het enthousiasme van het publiek.  Haar eerste hitje  in eigen land Awakenings komt al vroeg in de set. Tijdens het akoestische Murder Song vergeet ze even de tekst, maar haar gitarist sleept haar er door. Ze sluit de set af met een indrukwekkende cover van Life on Mars van David Bowie. Ook hier vergeet ze even de tekst, maar nu schiet het publiek  te hulp. Volgens mij gaan we nog veel horen van deze dame.

In Vera staat het internationale gezelschap Natas Loves You.  Met bandleden uit Luxemburg Spanje Amerika en Finland brengen deze jongens aardige popliedjes. Het pakt me niet echt,  maar is  ook niet heel slecht. Misschien nog wat vaker horen om het leuk te vinden.
Door naar de schouwburg om SOAK nog een keer te zien. Benieuwd of ze op een groter podium ook overeind blijft. Dat doet ze moeiteloos. Het publiek is muisstil, terwijl zij in haar eentje met een versterker en een gitaar op het enorme podium staat. Doet me denken aan Selah Sue op Lowlands, die het publiek helemaal stil kreeg.

In Simplon staat Years & Years. Volgens de BBC het nieuwe geluid van 2015. Dat is niet aan dovemansoren gericht, De zaal staat bomvol. We krijgen een band te zien die poppy songs met een flinke elektro beat brengt. Zeer dansbaar, maar na een paar nummers begint het toch wat op elkaar te lijken. De spanningsboog bij het publiek breekt helemaal als er opeens een paar ballads tussendoor worden gebracht. Wat mij betreft maken ze de belofte nog niet helemaal waar.

We besluiten vlak voor het einde door te gaan naar de USVA naar  All the Luck in the world. Dat geluk hadden we echter niet, want er staat een enorme rij en er zit geen schot in. Dan maar naar Huize Maas. Daar staat het Italiaanse Boxerin Club. Ze spelen een combinatie van wereldmuziek en indie. Het doet en beetje denken aan Fool's Gold, maar heeft nog niet hetzelfde niveau en uitstraling.
Op tijd  naar de Aa-kerk voor het echte optreden van The Staves. De dames worden nu begeleid door een band en hebben nu geen last van andere bands. Helaas menen sommige mensen in het publiek nog wel de hele week te moeten doornemen. Gelukkig wordt dat beter tijdens het optreden. We krijgen nummers van de nog niet  uitgebrachte CD  en daarnaast wat bekender werk, A Capella gezongen liedjes worden afgewisseld met folk en rock songs. Het klinkt prima in de akoestiek van de kerk.
In Minerva zien we een paar nummers van het garagerock bandje Happyness. Klinkt beslist erg goed. Korte nummers met snerende gitaren en prima zang.  Misschien zaterdag nog maar eens even checken bij Sign. Na een vette hap opde Grote Markt proberen we nog Vindicat in te komen, maar daar staat net als bij andere podia een enorme rij. We  houden het voor gezien. De voeten zijn af  en we mogen morgen nog een dag.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten