vrijdag 2 januari 2015

Terugkijken op de concerten van 2014

Maar weer eens mijn blog opgepakt om verslag te doen van mijn muzikale leven. 2014 was met meer dan 200 verschillende bandjes een wel heel erg vol jaar, 15 festivals en ruim 40 andere momenten zorgen voor deze score.Hieronder een opsomming van de concert hoogtepunten, 

Hozier (Eurosonic)
Na het toch wat teleurstellende optreden van Sam Smith toch maar blijven staan in het Grand Theatre. Een beetje verkouden Hozier betrad het podium en wist binnen enkele minuten te bereiken wat Sam Smith het hele optreden niet was gelukt, De zaal luisterde geboeid en had door dat hier een ster geboren werd. Hoe waar was dat. Zijn carrière nam  in 2014 een hele  hoge vlucht en zal in 2015 nog wel verder gaan. Een van de filmpjes die ik er van maakte word al meer dan 200.000 keer bekeken, waarvan zo'n 50% in de VS en Canada.
 

Augustines
(Bevrijdingsfestival)
In het middagprogramma stonden ze zo maar  op het hoofdpodium in het Stadspark. Een stel ras muzikanten uit Brooklyn. De beleving spatte van het podium. Helaas in november geen tijd gehad ze ook nog eens in een kleinere zaal te zien. Volgend jaar hopelijk weer terug in Europa. Twee Meter Sessies maakte een mooie opname van ze. Link 

Passenger (Rome)
Op vakantie in Rome natuurlijk ook even gekeken of er nog leuke bandjes speelden. Passenger stond geprogrammeerd in het voorprogramma van The Lumineers in een Hippodrome. In Nederland zouden de rollen omgedraaid zijn, maar de setting en de prijs stonden ons niet zo aan. Via Facebook wisten we dat hij ook nog ergens op straat zou optreden. Een dag van de te voren werd  bekend dat hij op een plein in de buurt van ons appartement zou optreden. We waren er op tijd. Dronken op een veel te duur terrasje wat en genoten van een spontaan optreden voor nog geen 300 mensen.

Within Temptation (Cityrock Leeuwarden)
Na diverse vergeefse pogingen lukte het deze zomer dan toch om Within Temptation live te zien. Niet meteen de muziek die je dagelijks op de cd-speler legt, maar de show mocht er wezen. Mooie locatie ook daar op de Oldehove. We konden eindelijk het vinkje zetten Jellie Top. :-)


The Orwells (Noorderzon)
De reputatie van deze punkrock band uit Chicago was hen al vooruitgesneld. Je hebt de band en je hebt  zanger Mario Cuomo. Ze maken samen nummers, maar Cuomo is een gevalletje apart. De dag er voor al in Paradiso en blijkbaar rechtstreeks uit de coffeeshop het podium op. Ondanks zijn verdoofde staat wist Ciuomo bij de eerste nummers toch elke keer op het juiste moment in te zetten. De band speelde retestrak. Eerst hing hij op de kop aan de palen vooraan het podium. Toen maakte hij de domme keuze om vanaf   het podium de ondiepe vijver in te sprongen om de kant te bereiken. Bij de landing kneusde hij duidelijk zijn enkel. Maar gelukkig verdoofd ging hij tot wanhoop van de technici gewoon door. Tijdens "Who needs you" leegde hij tot afgrijzen van veel mensen zijn maag vooraan het podium. In het toegift beklom hij nog even de lichtmast. Een memorabel optreden.

Stu Larsen (Bovenkamer van Groningen)
Groningen heeft er een prachtige concertlocatie bij. In de watertank van de watertoren aan de Noorderbinnensingel is een prachtige locatie gemaakt voor allerlei leuke dingen waaronder concerten. Met mooi uitzicht over de stad zagen we daar Stu Larsen uit Australië. Sympathieke vent die met zijn verhalen en muziek weet te boeien.


Curtis Harding (Simplon)
Simplon ging failliet en werd overgenomen door Vera. Het eerste half jaar was nodig om orde op zaken te stellen en een  duurzame koers uit te zetten. Dat lijkt nu gelukt. In het tweede half jaar van 2014 stonden er weer prima acts en ook de programmering  voor 2015 is hoopvol. Vers uit Atlanta ingevlogen speelde Curtis Harding met een gemankeerde band een prima set in Simplon.

Adrian Crowley (Explore The North)
Explore The North weet altijd een line-up te vinden die je maar bij weinig andere festivals  ziet. Ook dit jaar waren de locaties en de artiesten weer van hoog niveau. De Ierse troubadour Adrian Crowley vormde in de Lutherse Kerk een hoogtepunt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten