zondag 25 januari 2015

Brabantse Troubadours in Roodehaan

Twee singer-songwriters stonden afgelopen weekend in Roodehaan. Björn van der Doelen en Jeroen Kant reden Groningen voorbij  om op Camping Roodehaan twee "bord op schoot"concerten te doen. Op zaterdag eerst eten en dan muziek en op zondag eerst muziek en dan eten. Wij zagen hen zondag.


Twee keer een soortgelijke act lijkt iets te veel van het goede, Maar ondanks het feit dat beide heren uit Brabant komen en beide sterk autobiografische teksten hebben zijn er ook de nodige verschillen. Van der Doelen zingt met een sterk Brabants accent, Na zijn voetbalcarrière die al op 29-jarige leeftijd eindigde bij NEC zong hij in de Brabants-talige band  Allez Soldaat. Zijn voetbal verleden komt een aantal keer terug deze middag. Het lied over zijn moeder die hem kwam opzoeken in het Voetbalinternaat van PSV en later in zijn zelf geschreven afscheidslied "Mooi Gewist". De nummers van Van der Doelen zijn net iets zwaarmoediger en persoonlijker. Het verlies van een zusje, de eenzaamheid van het Voetbalinternaat. Maar ook Van der Doelen weet te relativeren en schreef op een achternamiddag een lied waarin hij alle gedoe rondom Wesley Sneijder en Yolanthe op de hak nam. Niet iedereen nam hem dat in dank af..


Jeroen Kant heeft gekozen voor Nederlandstalige teksten. Ook deze zijn sterk autobiografisch en gaan over Brabantse arbeiders die hun geluk zoeken in de haven van Rotterdam en het Halve Zolen park in Waalwijk. Zijn teksten zijn iets luchtiger van aard en daarmee ook geschikt om zo nu en dan het publiek mee te laten zingen.
Tussen de nummers door vertellen de heren mooie verhalen over verloren katten, een "Modern Talking" trauma, verloren liefde en een huis dat tijdens het wonen aan het wegrotten is. Door om en om twee nummers te spelen ontstaat er een mooi samenspel tussen de twee artiesten, Aan het einde mag Jeroen Kant de middag beëindigen met het lied waarmee hij Maaike Ouboter tijdens de Beste Singer-songwriter aan het huilen kreeg. We sluiten de middag af met een prima maaltijd en gaan zeker nog eens terug komen op deze parel van het Groningse land.Geen opmerkingen:

Een reactie posten