vrijdag 15 januari 2016

Eurosonic 2016 De Donderdag

Vandaag begint Eurosonic thuis. Mijn broer en ik hebben RTVNoord over de vloer. Doel is om mensen die wat minder met muziek hebben enthousiast te maken voor Eurosonic. Na het interview gaan we naar Plato waar King Charles solo staat. Zo 's ochtends klinkt zijn stem behoorlijk soulvol. We kopen het eerste exemplaar van zijn cd die eigenlijk pas volgende week uitkomt.


Bij de buren staat een andere bekende Craig Gallagher in de Coffee Company. Met een kop koffie is dat een lekkere start van de muzikale dag. De set en de verhalen lijken veel op die van gisteren. De Coffee Company zingt leuk mee op de Elvis-cover.

We horen van een kennis dat er naast de museumbrug een boot ligt waar  ook optredens worden gedaan. Aurora stond er om 12 uur voor 15 mensen. Arrrgh. Black Honey zou er ook gaan optreden. Die staan vanavond in de Spieghel waar je waarschijnlijk niet binnen komt. We gooien het schema om en gaan er heen. Lege boot en alleen twee meisjes die ook wachten op de band. De band komt uiteindelijk met flinke vertraging aan, maar de drie nummers die ze spelen zijn meer dan de moeite waard. Prima zangeres met een attitude. Die komen er wel.
Nu we er toch zijn nemen we de volgende band ook mee. Vant is een Engelse garagerock band. Korte stormachtige nummers van de onder de drie minuten worden het ruim van de boot in geslingerd. Het klinkt als Nirvana met een beetje Weezer, Erg prettig en het volume was prima te doen. Om in de gaten te houden deze band.
Door naar de Martinus Brouwerij achter het politiebureau waar Excelsior Recordings deze dagen zijn kamp heeft opgeslagen. Daar staan de Ierse jonge honden van Otherkin. De jongens staan bol van de energie en stuiteren regelmatig van het niet al te grote podium. Prima bandje om op los te gaan.
De avond beginnen we met Katea in de schouwburg. Mooie setting maar de zangeres is wel heel ernstig en er klinkt zoveel boosheid in haar stem dat we het na een paar nummers voor gezien houden. Het kan niet altijd feest zijn.

Bij de muziekschool staat een dikke rij maar we sluiten toch aan. In een bomvolle zaal zien we Alice on the Roof. Gehuld in een gouden jurkje brengt deze zangeres elektropop die best aan te horen is.

In Vindicat, die in het programma Mutua Vides heet, zien we Pleasure Beach. Duurt even voor we binnen mogen maar binnen is  er meer dan genoeg ruimte. De band maar Elektrosoundscapes met veel toetsen en gitaar. De nummers worden aardig uitgerekt. Ze spelen bij gebrek aan eigen materiaal een niet onverdienstelijke cover van Bruce Springsteen's On Fire.


In het Grand Theatre staat de Zweedse hogepriester Elias. Gehuld in een wit gewaad en met backing vocals die niet voor hem onder doen brengt hij gedragen beetje bombastische nummers. Best goed maar er zit niet heel veel afwisseling in.


De Der Aa-kerk is zo'n locatie die ook echt wat toevoegt aan de muziek. We zien er de Engelse Charlotte OC. Met veel bombarie komt ze op, maar ze maakt dat ook wel waar. Prima stem die uitstekend uitkomt in deze setting.
Hoogtepunt van de avond zijn The Academic in Vrijdag. Deze Ierse jonge gasten leveren een spetterende show af met heerlijke Britpop die op geen enkel festival zou misstaan. Zie we volgend jaar wel terug als EBBA-winnaar.
De avond gaat een beetje als een nachtkaars uit. De Circus show van Alle Farben blijkt een DJ set met een paar dansers in pakjes met LED-verlichting. Naar een paar nummers houden we dat voor gezien. Al met al een prima dag om op terug te kijken.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten