zondag 17 januari 2016

Eurosonic Noorderslag 2016 De Zaterdag

We beginnen de zaterdag op de Grote Markt met het NNO. Klokslag 12 uur staat daar het NNO met Wende Snijders om 3 kwartier David Bowies playlist te spelen. We beginnen met "Heroes" door Wende met  orkest. Daarna spelen ze o.a. muziek van Phillip Glass. We eindigen met een gearrangeerde versie van Bowie-nummers. Het publiek zingt, klapt en neuriet mee en er valt menige traan. Trots en ontroerd door dit prachtige moment.
Video Ate Harsta
Aan het eind van de middag naar Noorderlicht waar de band Koude Kermis een optreden verzorgt tussen twee fototentoonstellingen van twee popfotografen met foto's van Bowie, Bob Dylan en veel jazzmuzikanten. Met geluidsfragmenten uit de computer en onorthodoxe instrumenten als een zingende zaag wordt een mooi sfeertje neergezet. Halverwege sluit de trombonespeler ook nog aan.
In Summerlabb is het laatste optreden dat van Daniel Docherty. Gisteravond was er geen inkomen aan bij deze ontwapenende Schot. Zijn handen vliegen tijdens het optreden weer alle kanten op. Bespelen de snaren, en trommelen op de kast. Het aanwezige publiek is enthousiast. Hopelijk zien we hem dit jaar nog eens terug.
De avond in de Oosterpoort begint in de rij voor de jassen. Ondertussen speelt Max Meser in de foyer. Met band klinkt hij een stuk steviger van op From the Garden. Degelijke rockband, maar dat is het dan ook. 
In de kleine zaal speelt Haevn. Nadat hun song " Finding out more" in een autoreclame was gebruikt ging het hard met de band. Beetje dromerige songs die kabbelen als de zee. Ligt lekker in het gehoor, maar mag na verloop van tijd nog wat spannender.
 

In de bovenzaal staan The Great Communicators. Die hadden hier vorig jaar al kunnen staan maar wilden dat zelf niet. Prima als bands zelf de regie over hun ontwikkeling nemen. We zien een band met een zanger en zangeres die prima Indierock maken. De zanger lijkt zich soms wat te forceren.
In de entreehal staan The Brahms. Flink gesteund door 3FM veroveren deze jongens de hitlijsten. Na een aantal nummers pakt het me niet. Het is een beetje HEMA-muziek, Best aardig en degelijk, maar heel bijzonder is het niet.
In het CBK dit jaar geen Radio 6 podium meer, maar vooral elektrobands. CUT_ trapt daar af. Aan het begin van het optreden wordt het hele podium vol rook gezet. Ondetussen dreunt er dreigende elektro door de zaal. Best om aan te horen, maar ik zet er geen cd van op.
In de kelder staan de Friese jong honden van The Homesick. Geen betere locatie om deze band neer te zetten. Garagerock met een vleugje Westcoast. De nummers zijn prima, maar de set komt niet helemaal uit de verf, nog een beetje aan de opbouw werken.

In de bovenzaal speelt Klangstof een waanzinnig goede set. Wat een heerlijke band is dit toch. Klonk de eerste keer op Gransnapolsky al prima en nu hebben ze alle gene van zich afgegooid. En terecht, want ze maken prima nummers.
Terwijl zich in de Grote Zaal een klein drama met de Popprijs afspeelt staat My Baby in de foyer een geweldig visitekaartje af te geven. Elke festival directeur die ze dit seizoen niet boekt zou met pensioen moeten.

Elektroduo Keljet wordt vanavond ondersteund door een zanger en een zangeres. We horen naar disco neigende elektro die echter net niet helemaal op gang komt.Het publiek wil wel maar de vonk slaat niet over. Jammer want we hadden best zin in dansen.
In de patiotent  staat de zusjes van All The Kings Daughters. Ze lijken erg op elkaar en staan ondanks instructies van het management erg te giebelen op het podium. Ook de nummers vertonen weinig afwisseling. Na 4 nummers hebben we het wel gezien.
In de lage Marathonzaal staat Blue Crime geheel in het wit gekleed. 3 dames met een mannelijke drummer die in eerste instantie hun geluidsman was. De kleding is nog zo nieuw dat de vouwen er nog in zitten. nadat het drumstel weer hersteld is, ostaat dde eerste mosh-pit van de avond waar ook de zangeres van Amber Arcades aan deel neemt. Aardige band die we nog wel eens terug willen zien.
We sluiten de avond af op het balkon van de Kleine Zaal. Kenny B bouwt daar een geweldig feestje. Op het podium dansers en Kenny gaat het publiek in. Misschien te doorsnee voor de muziekcritici maar een prima afsluiting van 4 geweldige muziekdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten